Beton C 16/20
OPIS: Sucha mieszanka betonowa na bazie cementu portlandzkiego, piasku kwarcowego, żwiru 0,1-4mm oraz dodatków uplastyczniających i polepszających wyrób.
ZASTOSOWANIE: Jest to uniwersalna sucha mieszanka przeznaczona do prac konstrukcyjnych i naprawczych. Nadaje się do zastosowania przy
wykonywaniu prac remontowych, konstrukcyjnych takich jak podkłady podłogowe, posadzki, murki, nadproża i belki.
Można ją wykorzystać zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków. Dzięki swoim właściwościom mieszanka uzyskuje po 28 dniach wytrzymałość >20 MPa oraz staje się odporna na działanie warunków atmosferycznych.
SPOSÓB UŻYCIA:Do odmierzonej w pojemniku chłodnej wody w ilości 3,4 litra należy wsypać zawartość worka /25 kg/, i dokładnie wymieszać 2-3 minuty najlepiej za pomocą mieszadła mechanicznego lub betoniarki aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Tak przygotowaną zaprawę należy wyrobić w ciągu około 1 godziny.
Wszystkie prace betoniarskie należy wykonywać zgodnie ze sztuką Budowlaną.
Nałożony beton należy starannie zagęścić, a następnie ściągnąć, zatrzeć i wygładzić powierzchnię.
Wskazówki: W czasie betonowania i podczas procesu wiązania temperatura powietrza, materiału i otoczenia nie powinna być niższa od +5°C.
Nie wykonywać prac betoniarskich na przemrożonym podłożu i/lub w przypadku zagrożenia przymrozkami.
Przez pierwsze trzy dni nie wolno dopuścić do zbyt szybkiego wysychania zaprawy po przez przeciągi lub zbyt mocne nasłonecznienie. Należy prowadzić pielęgnację wilgotnościową poprzez polewanie i okrywanie zaraz po związaniu przez okres 3-7 dni.
DANE TECHNICZNE:
Proporcje mieszanki ;0,13-0,14l./1 kg zaprawy
Prace prowadzić w temperaturze od +5do +25C
Uziarnienie 0-4mm
Wytrzymałość kostkowa po 28 dniach min 20 MPa.
Minimalna grubość betonu – 10mm
Zużycie: ok. 20kg/m2 – 10mm
Wyrób zgodny z normą PN-EN 206:2013
PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT: mieszankę przechowywać i transportować w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu.
Chronić przed wilgocią. Okres ważności: 6 miesięcy. Data produkcji i nr partii na opakowaniu.
PRZYGOTOWANIE ZAPRAWY:
Do odmierzonej w pojemniku chłodnej wody w ilości 3,4 litra należy wsypać zawartość worka /25 kg/, i dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą mieszadła mechanicznego lub betoniarki aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Tak przygotowaną zaprawę należy wyrobić w ciągu około 1 godziny.